Tájékoztatás Azonnal Fizetési Rendszer bevezetéséről

nav.gov.hu >>>


Minimálbér, garantált bérminimum

nav.gov.hu >>>

Minimálbér: 2020.01.01-jétől 160.000 Ft/hó

A garantált bérminimum összege: 210.600 Ft/hó

Minimum-járulékalap összege: tárgyhónap első napján érvényes minimálbér/garantált bérminimum.


Fizetendő járulékok 2014-2020

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege a magánszemélynél és a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozónál (ideértve azt is, ha a saját jogú nyugdíjas vállalkozó egyidejűleg az Mt. szerinti munkaviszonyban is áll):

2020. január 1-jétől: 7.710,- forint/hó (napi 257,-Ft)

nav.gov.hu >>>


Gigabírság, új típusú jogsértések

Ingyenes, vagy mégsem?

vg.hu >>>


Tájékoztató alapítványoknak: Módosulnak az illetékszabályok

"Az illetéktörvény alkalmazásában alapítványoknak minősülő szervezetekre a törvény teljes, feltételes személyes illetékmentességet ad. Eddig az az alapítvány, amely teljesítette a személyes mentesség feltételeit – függetlenül a közhasznú minősítésétől – minden illetékfajta (öröklési, ajándékozási, visszterhes, közigazgatási, bírósági illeték) megfizetése alól mentesült. Ez 2020. január 1-jétől, főszabályként csak a közhasznú jogállású alapítványok esetében elérhető."

nav.gov.hu >>>


A kormányzat jövőre kötelezővé tenné a feketemunka bírságolását

Az eddigi gyakorlattól eltérően a feketefoglalkoztatás esetén minden érintett gazdasági szereplőre bírságot szabnának ki, úgy, hogy mellőzésnek nem lenne helye. Továbbá azt is előírnák, hogy a bírságok mértéke mekkora legyen.

napi.hu >>>


Buktatók és a lehetőségek egy családi vállalkozásnál

Komoly bírsággal és akár szabadságvesztéssel is járhat, ha családi vállalkozások nem járnak el kellő alapossággal versenyjogi szempontból.

vg.hu >>>


Alanyi adómentes adóalany áfafizetési kötelezettsége közösségi termékbeszerzés esetén

"A NAV az ellenőrzései során számos esetben tapasztalta, hogy az általános forgalmi adóban alanyi adómentességet választó adóalanyok figyelmét elkerüli, hogy egyes esetekben őket is áfafizetési kötelezettség terheli függetlenül attól, hogy az alanyi adómentes értékhatárt (12 millió forint [1]) nem lépték át."

nav.gov.hu >>>


Hogyan adózik a Mikuláscsomag?

Attól függ, hogy ki adja ...

nav.gov.hu >>>


Az ellenőrzések során egyre többször tapasztalja az adóhivatal, hogy a társaságok leltározási tevékenysége nem teljeskörű. Rendszeresen előfordul, hogy revízióra csak a tárgyi eszközökhöz kapcsolódó leltárakat adják át, más mérlegsorokhoz kapcsolódó leltárral az adózók nem rendelkeznek.

nav.gov.hu >>>


Végre kiderült: eddig kell majd dolgozniuk a magyar nőknek, férfiaknak.

penzcentrum.hu >>>


Bankkártya vagy készpénz, melyik éri meg jobban?

bankmonitor.hu >>>


"Egy átlagos cég működési folyamatainak bizonyos része majdnem minden esetben automatizálható, függetlenül attól, hogy a vállalat a gyártás, a szolgáltatás, vagy valamilyen más ágazatban működik. A döntően manuális, repetitív, monoton, back office műveleteket végző munkatársak tevékenysége például tipikusan ilyen terület."

mfor.hu >>>

"Az elmúlt hetekben a Facebook, az Instagram és a Snapchat is utalt arra, hogy mit nyomkodhatunk és nézhetünk majd náluk a jövőben."

raketa.hu >>>


"A Ginp-trójai egy Advanced Android Threat, ami egy nagyságrenddel rosszabb, mintha csak “sima” vírus lenne, az ártó kód rosszindulatú mobilalkalmazásokon keresztül terjed és a pénzünkre (is) utazik."

raketa.hu >>>


2020. január 1-jétől az adó-visszatérítési támogatás

kormany.hu >>>


Borravaló kezelése és a pénztárgép egyenlege – döntött a Kúria

kuria-birosag.hu >>>


Online Számla 2.0: Indul a visszaszámlálás

A változtatásoknak a 2.0 csomag véglegesítésével, illetve az új követelményekre való felkészüléssel nem lesz vége. Várható, hogy 2020. folyamán csökkentik a kötelező adatszolgáltatásban érintett számlák ÁFA értékhatárát, a későbbiekben pedig tervezik kiterjeszteni a jelentendő ügyletek körét is. Mindezekre azért van szükség, hogy belátható időn belül elérhetővé váljon a NAV számára az adózók ÁFA bevallásának elektronikus úton történő automatikus elkészítése és kiajánlása

deloitte.hu >>>


Folytatódnak a gazdaságösztönző adóintézkedések

A javaslat értelmében a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék olvad össze, az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lesz 2020. július 1-jétől.

kormany.hu >>>


Így spórolható meg az adóbírság fele

Az adóellenőrzésekben megállapított adóbírság felét törölheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ha az adózó a megállapított adókülönbözetet nem vitatja, azt határidőre befizeti, és lemond a fellebbezés jogáról.

nav.gov.hu >>>